cursus houtoven bouwen en stoken

Het verhaal achter de houtoven.


Het begon met het verlangen om terug in reductie te kunnen stoken.  Hierop kwam de vraag: maar hoe? Met gas of met hout?  Een oven stoken met gas was gekend. Dat deed ik al toen ik in 1984 afstudeerde aan het Sint-Lucas te Gent.  Hout hadden we toen wel geprobeerd maar zonder succes. Het bleef een open vraag.

Tot ik Frans en Jozien Ingenhut ontmoette in de Tiendeschuur in Tegelen.  Ik sprak over mijn verlangen en Frans gaf aan dat hij een houtoven had die vlot te stoken was. Steengoedtemperatuur en vlot!  Het waren de twee trefwoorden die mij eerder richting gas deden kijken.  Maar…  verbinding met het vuur dat was een heel sterk verlangen en dat voelde veel krachtiger met hout dan met gas.

Ik besloot mijn stoute schoenen aan te trekken en vroeg of ik niet eens mee mocht stoken.  Na één keer stoken was ik overtuigd.  Nu moest ik dit thuis nog verkocht krijgen.  Dus stookte ik nog eens mee en nam Lode mee. 

Van het één kwam het ander. 

Frans, die een cursus houtoven bouwen bij Joe Finch gevolgd had wilde graag zijn kennis en kunde delen  met mij maar ook met andere.  Op die manier groeide het initiatief om een workshop houtoven bouwen op locatie te organiseren. 

Er werd een mooie driehoek geslagen tussen Frans, mezelf en de deelnemers.  In deze formule had ik alle vertrouwen. 

Mijn verlangen om terug in reductie te kunnen stoken is een nieuwe realiteit geworden.  Een wereld waarvan ik een deur had dichtgedaan opende zich weer.

Actualiteit

Pots For Food : In de kijker

Binnenkort kan je hier nieuwe datums vinden van oa. :

  • datums nieuwe 4 daagse

  • cursussen

  • Cursus hout ovenbouw

De datums van de keramiekmarkten staan alvast correct op deze pagina.

Keramiekmarkten

In 2018 ben ik aanwezig op: 

– 10 en 11 mei 2018 De goudse keramiekdagen  info:  www.keramiekingouda.nl
– 27 mei 2018 Internationale glas- en keramiek kunst Haagt  info: www.nieuwsblad.be 
– 24 juni 2018 Inermationale keramiekmarkt Maaseik    info: www.toerisme.maaseik.be
– 19 augustus 2018 Keramiek in’ park Zoetemeer  info www.keramiekinhetpark.nl
– 8 en 9 september Euregio Keramiekmarkt Raeren  info www.toepfereimuseum.org