Ik volgde mijn opleiding hoger onderwijs (1980-1984) in Gent aan het Sint-Lucas instituut. Vier jaar ‘paradijs’. Niet omdat ik er niet moest werken en studeren maar omdat mijn ziel in haar habitat terecht  gekomen was.   Ik was speciaal naar Gent getrokken omdat daar ‘toegepaste keramiek’ ook naar waarde werd geschat.

Eenmaal terug in Limburg probeerde ik een eigen atelier op te bouwen. Onbezorgd werken was verleden tijd. Ik wou een cent in de schaal kunnen leggen en verloor mij in het maken van orders.  In een bui van, ik weet niet welke stemming, gooide ik het kind met het badwater weg en ik koos ervoor om nog liever mijn boterham te verdienen met een totaal ander werk dan met het draaiwerk. Ik maakte de totale verkeerde beslissing.   Het heeft mij een lange weg gekost om de kluwen waarin ik gevangen zat te ontwarren en het kind terug te vinden.

Maar met trots kan ik zeggen: wij zijn weer thuis.

IMG_0208

Omdat ik niet door het leven wil gaan als een ezel maar als een pottenbakster heb ik ervoor gezorgd, op mijn eigen manier, dat mijn geheugen bij het betreden van mijn atelier tussen al mijn glazuurproefjes een steuntje krijgt.

Ondertussen ben ik matuurder geworden. Het is nu duidelijk.  Ik heb een grote liefde voor handmade tableware en dat is  wat ik wil maken.   De klei die ik gebruik komt vooral van Witgert. Ik vertrek van de witte steengoed massa en maak daaruit mijn eigen scherfkleur.  Mijn basisvormen worden  op de draaischijf gedraaid . Vanuit de basisvorm ontstaat er een grote vrijheid om te spelen. Ik sta vaak zelf verwonderd te kijken naar wat er ontstaat. Omdat ik weer, wat materiaal betreft, van nul begonnen ben. Ben ik op dit moment genoodzaakt om enkel de biscuit te bedekken met glazuur voor 1250°C en deze te laten uitsmelten in een elektrische oven. Ik hoop heel snel het atelier te kunnen verrijken met een gasoven. Het reducerend stoken is voor mij de kers op de taart

08062012 01108062012 007

 

 

 

2 thoughts on “Mijn verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *